Location
Belgravia, London
Client
McCabe Builders
Use
Residential
Size
22000 sq ft
Status
£8m

Montrose House is a renewal of a pastiche apartment block with 10 new, large, private apartments. This provides bigger, better floor plates with more floor to ceiling heights and larger windows. The simple yet carefully composed façade is the second intervention in Montrose Place and represents a simpler solution than 10 Montrose Place next door for what is a simpler problem.

The bay structure creates a ‘house’ type form and the spaces between accommodate setback balconies. With no decoration and minimum detail it is read as a solid and void and strong proportions. The use of stone is a simply expressed in loadbearing form. The Clipsham was chosen for its variations and blue striations. A small rear lightwell, and some upper floor setbacks, are all contained within a massing profile determined by the planning constraints. The penthouse apartment had an additional study ‘box’ located on one of these setbacks. This is a perforated box with a folding glass wall which disappears for an unfiltered view of London skyline.

Despite the tightness of the site, and the street, there is still a basement car park accessed by a car lift, and a rear courtyard accessed from the ground floor flats.

More information

Montrose House
Montrose House
Montrose House
Montrose House