Location
Wandsworth, London
Client
British Land
Use
Residential Retail
Size
84 dwellings 20,000  sqm, Retail
Status
Consent

Located on an island site on Putney High Street, this project is an example of how to regenerate both high street architecture and uses with people living above new, flexible retail space. Key to the proposal is a new public square to the quieter side street which supports the vibrant uses of the high street with quieter and more sociable spaces.

The existing retail building is both dated and inefficient. Putney High Street is the most linear of linear settlements and its narrow, enclosed road is both a challenge for pedestrian and vehicles alike. The solution injects space for high quality retailers and new residents above - a new twist in the flats above shops tradition which is not always fit for purpose in modern London. The form is a perimeter development where the demands of clear retail floor plates and high quality residential environment and amenity can co-exist to mutual benefit. Retail will provide all the activity a high street needs with added ingredient of accommodating large multi-national tenant and small local traders. The residential entrance, facing the new square, transfers to the first floor where horizontal movement is across a courtyard to the residential cores. This procession is carefully designed as a series of experiences of double height spaces and colonnaded garden.

More information

Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street
Putney High Street